'Een bijzondere winkel'
Als je de winkel KadoLokaal aan de Hoogstraat 19 bezoekt, kijk je allereerst naar de buiten uitgestalde kado-artikelen. Binnen ontdek je wat er verder allemaal te koop is. Hugo Hoofwijk en Carmen Ramphal vertellen over de praktijk en de geschiedenis van deze bijzondere winkel.
Hugo is coördinator en heeft de winkel zien ontstaan. Carmen werkt al een tijdje als zaterdag vrijwilliger. Carmen vertelt: “Ik zag de advertentie op de website van het Vrijwilligers Centrum en dat voelde meteen goed. Dat gevoel werd nog beter na de eerste kennismaking. Hoe dat komt? Je krijgt te maken met leuke mensen. Klanten komen in een omgeving waar ze iets feestelijks zoeken voor zichzelf of voor anderen. Vaak weten zij ook dat dit een bijzondere winkel is. Er is eigenlijk geen hiërarchie, je werkt voor hetzelfde doel. Je werkt aanvullend op de les- en werktijd van de leerlingen van Pantarijn en de mensen van Zideris. Je krijgt de gelegenheid om zonder dwang ervaring op te doen en verantwoordelijkheid te dragen. Dat vind je niet overal!”
De bijgeschoven docent Peter de Krosse van Pantarijn-Praktijkonderwijs vertelt over de situatie van jaren geleden. “Toen werd binnen de muren van Pantarijn een winkel nagebootst. De leerlingen speelden de rol van koper en verkoper. Het ging steeds met dezelfde artikelen. Het was allesbehalve spannend. Het was (voor kinderen wel spannend), ‘winkeltje spelen’”.
De situatie bij Pantarijn was aan verbetering toe. Hoe die te veranderen? Men sprak er met anderen over. Op een bepaald moment ontstond in het contact met Zideris het idee van een gezamenlijke winkel. Hugo kan zich dat nog goed herinneren. “Zideris had en heeft nog steeds een verkooppunt met kaarsen en keramiek, gemaakt door de deelnemers van de dagbesteding. Dat was midden in een woonwijk, een plaats waar de meeste mensen zelden komen.”
Het initiatief was geboren. Een gezamenlijke winkel met voordelen voor beide partijen.
Voor de leerlingen van Pantarijn Praktijkonderwijs is KadoLokaal inmiddels ‘hun' kadowinkel met de praktijk van klanten helpen, inpakken, betalen en voorraad aanvullen. Alles wat er bij het ‘runnen' van een winkel komt kijken. Voor de mensen met een verstandelijke beperking van Zideris is de winkel een kans om deel te nemen aan het dagelijkse leven en zich sociaal te ontwikkelen.
Toch is dit niet het hele verhaal. De gemeente en de lokale ondernemers hebben meegewerkt aan de komst en het assortiment van de winkel. De plek bijna tegenover de kerk op de Markt is natuurlijk perfect. De lokale ondernemers, waaronder ook kunstenaars weten de winkel te vinden als verkooppunt. De diversiteit van het aanbod is verrassend: planten, exclusieve bieren, keramiek en kaarsen, walnoten, kunstkaarten, modeartikelen en meer.
De winkel is in ontwikkeling. Nog steeds. Hugo denkt hardop: “We zouden de openingstijden wat ruimer willen maken, zodat we doordeweeks ook na 16.00 uur nog open zijn. En misschien kunnen we de openingstijden op de zaterdag (nu van 12.00 tot 17.00 uur) verruimen. Of ook op koopzondagen open gaan. We zien daarom graag nieuwe vrijwilligers, collega’s van Carmen dus.”