Skip Navigation
Post | November 2022 | 2 min read

Geen angst voor papier

Written by Bram van den Ende

Het lijkt alsof het tekenen of schilderen begint met een groot, leeg vel papier. Het ligt voor je neus en vraagt om actie. Ans Koenders, vrijwillig docent bij Het Gelders Palet, zegt op zo'n moment tegen de cursisten: "Heb geen angst voor het papier. Het hoofd en de eigen verbeelding zijn eerst aan zet. Daar ontstaat een idee. Dat is het begin. In enkele weken maakje een bijzondere tekening, een portret of een figuur. Dat is een mooie ervaring."


Naast de cursussen is er het 'open atelier'. Daar zijn leden wekelijks bezig. In één van de vier groepen werkt ieder op een vast dagdeel aan een eigen project. Dat is een aquarel, een tekening of een acryl schilderij. Over de geschiedenis vertelt Ans: "Je kunt zeggen dat de vereniging als open atelier is begonnen: eind jaren tachtig, met enkele mensen in een garage. Nu zijn er circa 75 leden en maken cursussen een vast onderdeel uit van het programma. De cursussen worden gegeven door ervaren leden of door vrijwillige docenten van buiten."


De vereniging staat midden in de Wageningse samenleving. Dat merk je aan de exposities en de verschillende activiteiten. leder jaar is er de expositie in het eigen atelier aan de Kamerlingh Onnesstraat. Voor de decemberexpositie in de bblthk is dit jaar het thema 'bruggetjes in Wageningen'. Dit jaar waren er ook exposities in het stadhuis en bij de WUR. Afgelopen zomer deed de vereniging mee aan initiatieven als 'Montmartre aan de Rijn' en 'Zicht op de Gelderse Vallei'. Al die activiteiten zijn alleen mogelijk door de inzet van de leden. Door zelf mee te doen of door eerder gemaakte kunstwerken beschikbaar te stellen.


De vereniging zoekt een docent aquarel schilderen, die gedurende enkele weken een cursus aquarel kan geven. Ook staat zij open voor nieuw bloed. Mensen die hun techniek willen verbeteren, hun creativiteit kwijt willen, samen met anderen actief willen zijn, iedereen is welkom. Ans zegt: "De sfeer is prima. leder is met eigen werk bezig, maar is ook betrokken bij het wel en wee van de ander."

Share Post

Powered by Deed‌mob Tools ·
Translate content to English