Skip Navigation
Post | October 2022 | 2 min read

'Iedereen een podium'

Written by Davey de Groot

Achter de microfoon en het mengpaneel zit Ton Post, radio-dj en eindredacteur bij RTV Rijnstreek. Of hij nou het nieuws voorleest, of een plaatje aankondigt, Ton is op zijn gemak. “Het is voor mij ook een soort uitlaatklep. Ik hou van muziek.” En met zijn stem wisselt hij gemakkelijk tussen serieus het nieuws voordragen en enthousiast vertellen over wat er in Wageningen afgelopen week allemaal gebeurd is.


Ton vertelt hoe hij bij RTV Rijnstreek terecht is gekomen: “Ik ben in 1978 begonnen met een disco-show en was verslaggever bij Radio Pieter Pauw de ziekenomroep. Daarna heb ik samen met anderen de lokale omroep opgericht. Dat heb ik tien jaar lang gedaan, tot 1993. In 2009 werd ik vanwege mijn radioverleden gevraagd voor RTV Rijnstreek.”


Ook al loopt Ton dus al een tijdje mee, blijven er nog genoeg uitdagingen over. Als lokale omroep is het belangrijk om het nieuws voor iedereen toegankelijk te maken. Ton legt uit hoe hij dat doet: “Ik bedenk me wat de luisteraar van het onderwerp wil weten. Hoe leg je bijvoorbeeld uit wat de gemeente gaat doen voor de energiekosten? Wat betekent het voor de mensen? Dat is vaak te ingewikkeld direct uit de mond van de wethouder. Daar maak ik dan een begrijpelijk verhaal van. Zodat iedereen weet wat er bedoeld wordt.”


'RTV Rijnstreek begint een begrip te worden'


Ondertussen begint RTV Rijnstreek een begrip te worden. Inmiddels weten veel mensen RTV Rijnstreek te vinden. “We krijgen veel verzoeken voor radio en TV opnames en gaan graag op pad. Zo maakten we laatst live radio op de Molenmarkt bij Molen De Vlijt. En doen regelmatig verslag van het lokale evenementen zoals het Kinderfestival. Dat is een leuk item voor een lokale omroep. Het mooiste is natuurlijk als het onderwerp goed bekeken wordt. Dan weet je dat de inhoud goed is en het een geslaagd item is geworden”, vertelt Ton trots.


De lokale omroep heeft een flink aantal informatieve programma’s zoals Tafel voor Twee, Campusradio, het cultuurprogramma Je Weet Niet Wat Je Hoort, het nieuwsprogramma Weekjournaal en GenZ radio voor de jongeren. Allemaal opgezet door enthousiaste vrijwilligers. Daarnaast zijn er ook nog twee wekelijkse columnisten: Wil Luurs en Sander van Veldhuizen die via columns op Tekst TV hun mening geven. Op de lokale TV is regelmatig De Mening van Wageningen te zien.


RTV Rijnstreek werkt met een klein, gezellig team, met ruimte voor ieder z’n eigen ding. Of je je nu op de techniek achter de radio wil richten of achter de camera wilt staan, plaatjes wilt draaien of mensen wilt interviewen. “Wij bieden iedereen een podium”, zegt Ton uitnodigend. Dat kan op de radio, maar ook op Instagram of Facebook. “Het enige wat je nodig hebt is enthousiasme. We hebben inmiddels een hoop kennis in huis en kunnen we je van alles leren. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je interesse hebt wat er zoal in Wageningen gebeurt.” Zou je ook vrijwilliger bij RTV Rijnstreek willen worden? Of bij een andere organisatie aan de slag willen? Ga dan snel naar www.vcwageningen.nl.

Share Post