Skip Navigation
Post | August 2023 | 1 min read

"Ik luister in De Zijdevlinder"

Written by Davey de Groot

Dineke heeft altijd al een interesse gehad in de dood, op een positieve manier. Ze wilde graag begrafenisondernemer worden, maar dat was niet te combineren met haar werksituatie. Ze werkt als trainer en coach op het gebied van leiderschap. Daarom meldde ze zich vorig jaar aan als vrijwilliger bij de hospice, die toen net geopend was. Dineke: "Toen we begonnen, hadden de meesten van ons nog geen ervaring. Alles was nieuw en er was geen structuur. Paula, een medewerker van een ander hospice, heeft ons bijgestaan om het samen te laten functioneren.”


Dineke zegt dat ze veel leert van haar werk in de hospice. "Ik wilde iets doen wat geen woorden nodig heeft. Ik luister. Ik ben er, en laat me leiden”, vertelt ze. In de huiselijke omgeving doen medewerkers en vrijwilligers er alles aan om gasten en hun familie te ondersteunen. Wat Dineke doet zijn praktische dingen, zoals eitjes bakken, koffiezetten, helpen met wassen of een sigaret aansteken. Ze moet zich aanpassen aan het tempo en de wensen van de gasten, die allemaal anders zijn. Dineke: "Je moet een beetje aanvoelen wat iemand nodig heeft. Ik vind het fascinerend dat sommige mensen bijvoorbeeld blijven roken tot het einde. Wat heb ik daar nou over te zeggen? Ik zou zeggen, lekker of niet dan?”


Ze werkt één ochtend per week in de hospice, want ze is nog vrij actief in haar eigen werk. "Ik ben vrij onbegrensd ingesteld, dus is het ook een oefening om afstand te houden en niet te veel te doen”, zegt ze. Veel mensen denken dat de hospice bij Rumah Kita alleen voor Indische of Molukse mensen is, maar dat is niet zo. Het is er voor iedereen. Heb je belangstelling voor het werk bij Hospice de Zijdevlinder? Ga dan naar www.vcwageningen.nl.

Share Post

Powered by Deed‌mob Tools ·
Translate content to English