Skip Navigation
Post | September 2021 | 1 min read

IVN zorgt voor levensecht natuuronderwijs

Written by Bram van den Ende

“Afgelopen jaar ontwikkelde ik samen met andere vrijwilligers ‘B&B for Bees’, een les over wilde bijen. Dat was ontzettend leuk om te doen. Ondertussen leerde ik steeds beter Nederlands”, vertelt Camila enthousiast. Camila Soledad Pizarro Perez is vrijwilliger bij Het Groene Wiel. Het Groene Wiel verzorgt educatie over natuur, duurzaamheid en gezondheid vanuit een pand aan de Hendrikweg in Wageningen. Alle basisscholen in Wageningen nemen deel aan de lessen en excursies van Het Groene Wiel.


Tessa de Been, projectleider: “We ondersteunen scholen want de voorbereiding van levensecht natuuronderwijs en goede projecten over duurzaamheid kost veel tijd. Nu kunnen leerkrachten activiteiten uit het jaarprogramma van Het Groene Wiel kiezen en komen de kinderen vaker in de mooie natuur rondom Wageningen.”


Camila kwam drie jaar geleden naar Nederland. Zij wilde tijdens haar inburgering vrijwilligerswerk doen. Omdat zij van natuur, dieren en kinderen houdt, startte zij bij Het Groene Wiel en de Stadsboerderij. In het project ‘B&B for Bees’ werkten deze beide organisaties samen. De scholen kwamen hun lesmateriaal ophalen bij de Stadsboerderij. 


Bij Het Groene Wiel zijn vrijwilligers die als lid van de ontwikkelgroep helpen de lessen te ontwikkelen. Zoals Camila heeft gedaan. Maar er zijn ook vrijwilligers, die ook zelf lesgeven, op scholen of in de buitenlucht. Die vrijwilligers vormen de uitvoeringsgroep. Vrijwilligers kunnen dus op verschillende manieren een bijdrage leveren. Tessa: “We proberen altijd om de verdeling van de werkzaamheden af te stemmen op de wensen of mogelijkheden van de vrijwilliger. Daar wordt iedereen beter van.”


Het is belangrijk om met de lessen en het lesmateriaal midden in de samenleving te staan én tegelijkertijd goed te luisteren naar de wensen van de leerkrachten. Dat gaat niet vanzelf en kan op veel manieren. Wensen van leerkrachten worden gekoppeld aan actuele thema's. Zo is bijvoorbeeld een les ‘Elektrische apparaten demonteren' ontstaan. Een techniekles over duurzaamheid. Tessa: "Samenwerken met veel partijen is eveneens belangrijk om project te laten slagen.”

Share Post