Skip Navigation
Post | March 2023 | 2 min read

Kinderen in het café

Written by Davey de Groot

Midden in Wageningen is elke woensdagochtend een bijzonder ontmoetingspunt voor ouders met jonge kinderen te vinden: het Baby- en Peutercafé aan Markt 17. Hier kunnen ouders met hun kinderen op een ongedwongen manier contact maken met elkaar. Volgens Rita Stronks, vrijwillig gastvrouw bij het café, is er in de stad veel behoefte aan zulke ontmoetingsplekken.


Rita: "Er wonen in Wageningen nogal wat mensen zonder netwerk, die uit andere delen van de wereld komen. Die missen toch de contacten die je meestal thuis hebt. Daar is behoefte aan, merk je. En dat is precies het doel van deze ochtenden, dat de ouders contact hebben met elkaar."


Het café wordt georganiseerd door een drietal vrijwilligers. Terwijl de ouders met elkaar praten, vermaken de kinderen zich met het speelgoed. Het Baby- en Peutercafé is elke woensdag open van 10.00 tot 12.00 uur. Veel ouders combineren het met een bezoek aan de markt. Rita: “Door het vrijwilligerswerk bij het Baby- en Peutercafé voelde ik me snel thuis in Wageningen. Mijn man en ik woonden dertig jaar in Arnhem, voordat we vorig jaar naar Wageningen verhuisden. Ik kom door het werk nu al snel mensen tegen die ik ken. Het is gewoon heel gezellig."


Het Baby- en Peutercafé is ook een plek waar ouders hun kinderen laten spelen met andere kinderen. Rita is in haar werkzame leven pedagoog geweest. Ze weet daarom hoe belangrijk het is om samen te spelen. “Het is goed voor hun ontwikkeling om andere kinderen te ontmoeten. Zelf vind ik het leuk om met jonge ouders en kinderen aan de slag te gaan, om erbij te zijn en soms een tip te geven. De kleine kinderen, van één tot twee jaar oud, zijn heel leuk. Praten kunnen ze nog niet zo goed, maar met handen en voeten kom je een heel eind”, vertelt Rita.


De ouders ontmoeten elkaar bij het café op een natuurlijke manier en lossen problemen op die ze met hun kinderen hebben. "Het idee was dat we thema-ochtenden zouden aanbieden. Toch weten de ouders elkaar zelf goed te vinden met hun problemen. En het is fijn dat wij daarbij kunnen helpen als vrijwilliger”, sluit Rita af.

Share Post

Powered by Deed‌mob Tools ·
Translate content to English