Skip Navigation
Post | January 2022 | 1 min read

Meedraaien in de maatschappij

Written by Davey de Groot

“Elke week krijg ik foto’s en filmpjes te zien van de vrijwilligers. Ze vinden het heel leuk om te helpen” vertelt Janne. “Mensen komen vaak terug voor meer vrijwilligerswerk. Ze vragen dan enthousiast of er nog meer werk is”, vult Zein aan. Janne en Zein bemensen wekelijks de Meedoenbalie op het AZC De Keijenbergseweg. Hier kunnen vluchtelingen zich aanmelden voor vrijwilligerswerk of voor een van de andere activiteiten. De balie is een samenwerking tussen het Vrijwilligers Centrum Wageningen en het COA. Zein en Janne zien zelf elke week weer hoeveel impact de Meedoenbalie maakt.


In de Meedoenbalie hangt het aanbod van vrijwilligerswerk, maar ook ander aanbod waar zij aan kunnen meedoen. Zoals taallessen, een koffieochtend in een wijkcentrum, een wandelactiviteit of een cursus solliciteren. Vaker meedoen, daar draait het om. Zo krijgen de vluchtelingen kans om vanaf de eerste dag bij te dragen aan de maatschappij. En natuurlijk de kans zo hun eigen kennis en kunde te onderhouden en leuke en leerzame activiteiten buiten het AZC te ondernemen.


Zein spreekt Arabisch. Dat is handig voor de vluchtelingen die nog geen Nederlands of Engels spreken. Zein: “De mensen die hier komen voelen zich soms verloren en verward. Het belangrijkste is dan dat ik kan vertalen. Dat maakt de barrière om vrijwilligerswerk te doen voor de vluchtelingen al een stuk kleiner. We proberen altijd iets te zoeken wat bij de vrijwilliger past. Het is belangrijk om hun vaardigheden bij te houden.”


Janne studeert, maar heeft momenteel een tussenjaar. Haar agenda kreeg daardoor een stuk meer gaten. Zij wilde altijd al iets doen voor een ander. Janne: “Ik heb er vaak over nagedacht. De functie van baliemedewerker klonk erg leuk en zo kan ik echt iets betekenen. Mijn motivatie is dat het vluchtelingen al zo moeilijk wordt gemaakt hier te komen en dan wordt het ze nog steeds zo moeilijk gemaakt om hier te zijn. Als ik daarbij een heel klein beetje kan helpen, zou dat enorm fijn zijn.”


Share Post