Skip Navigation
Post | July 2022 | 2 min read

Plusbus maakt mobiel

Written by Davey de Groot

“Een ritje met de taxi is voor de meeste mensen te duur, of zelfs onbetaalbaar. En je krijgt je niet altijd de aandacht zoals bij de Plusbus. De meerwaarde van de Plusbus is dat je mensen helpt die anders misschien in een isolement zouden raken”, zegt Nico. Nico is vrijwilliger bij de Plusbus van Solidez. De Plusbus is een initiatief om Wageningers van A naar B te brengen, in het bijzonder ouderen en mensen met een beperking. Voor een klein prijsje, met extra begeleiding.


Nico: “We geven iedereen de tijd. We helpen met het in- en uitstappen. Daarnaast kijken we als chauffeur bijvoorbeeld of mensen bij het ziekenhuis wel de goede ingang nemen. Of als we ze weer naar huis brengen, begeleiden we ze tot de voordeur of verder. Aandachtspunten die weinig moeite kosten, maar die mensen zeer waarderen. En die service kunnen we met de Plusbus ook bieden.”


Al vijf jaar lang rijdt Nico een halve dag per week op de Plusbus. En hier en daar nog een extra halve dag, bijvoorbeeld bij uitval van een andere chauffeur. Sinds het oprichten van de Plusbus veertig jaar geleden, toen nog de ‘Buurtbus’, had het al zijn sympathie. Het openbaar vervoer reed steeds minder door de wijken. De mensen die minder mobiel zijn, waren daar de dupe van. Dat heeft de Plusbus opgevangen. Nico: “Onderschat het werk niet. Een volle dag rijden is behoorlijk zwaar. De meeste ritjes zijn kort. Dan is het veel uit- en instappen en de mensen helpen. Daarna kom je wel voldaan thuis.”


Vaak heeft Nico goede gesprekken met de mensen die meerijden. Er komt namelijk veel kennis van vroeger naar boven, al rijdende door Wageningen en omgeving. Nico: “De mensen zitten vol met weetjes over Wageningen. Als je dan ergens langsrijdt, krijg je de verhalen van destijds mee. Dat zijn leuke dingen om te horen over Wageningen. De mensen vinden het vaak leuk om te vertellen. En door de Plusbus zijn ze mobieler, terwijl een taxi misschien een stap te ver is. De Plusbus is laagdrempelig. En heel gezellig.” 

Share Post

Powered by Deed‌mob Tools ·
Translate content to English