Skip Navigation
Post | September 2021 | 2 min read

‘Schuldhulpmaatjes zijn echt een toevoeging’

Written by Davey de Groot

“Mensen met geldproblemen of een schuld kunnen zich bij ons aanmelden. Wij zorgen voor begeleiding naast de professionele hulp die de gemeente biedt. Wij zijn meer een ondersteuning van diegene met schuld”, vertelt Annelies, vrijwilliger bij SchuldHulpMaatje Wageningen. Zij is een van de 15 goed getrainde vrijwilligers. SchuldHulpMaatje helpt elk jaar ongeveer 25 inwoners met financiële problemen.


Annelies: “Het begin van het traject geeft het meeste werk. De grootste hobbel is het verkrijgen van overzicht, want dat zijn de mensen vaak kwijt. We verzamelen alle achterstanden en schulden. Daar ben je soms lang mee bezig. We helpen bij de mensen thuis en proberen alles boven tafel te krijgen. Soms kom je na weken nog nieuwe schulden tegen.”


‘Vaak is de grootste hobbel het overzicht krijgen’


Schuldhulpmaatjes zijn er om te luisteren en samen een aflossingsplan te maken. Annelies: “Bijvoorbeeld een bewindvoerder of inkomensconsulent komt niet over de vloer. Wij wel. Wij zien de enveloppen liggen, of nemen samen de email door. Mensen krijgen soms ‘huiswerk’, dan moeten ze ergens achteraan of een telefoontje plegen. Soms is het een puzzel. Hoe zit dit of dat dan in elkaar, vraag je je af. Zelf leer ik ook nog altijd nieuwe financiële regeltjes. Als het goed gaat, worden de bezoekjes minder vaak. Als iemand uit het traject is, heb ik daarna altijd nog even contact om te horen of alles in orde is.”


Vrijwilligers van SchuldHulpMaatje helpen zonder oordeel. Annelies is al meer dan vijf jaar vrijwilliger. “Voor mij is het een verrijking om bij mensen over de vloer te komen die niet tot mijn eigen kennissenkring horen. Het zorgt voor verruiming van mijn blikveld. Het is ook fijn dat je met regelmaat waardering terugkrijgt. De vrijwilligers zijn een belangrijke aanvulling op de professionals. Het heeft me echt verrast, dat je als vrijwilliger zo’n verschil kan maken. Vaak is het ook erg gezellig bij de mensen thuis. Dan denk ik: ‘Ik kom hier voor de administratie’, maar dat is niet het enige. Dat is zo fijn aan dit werk”, besluit Annelies.


Heb je belangstelling hiervoor? Reageer dan direct op de vacature.

Share Post

Powered by Deed‌mob Tools ·
Translate content to English