Skip Navigation
Post | December 2022 | 2 min read

Toekomstbestendig bouwen

Written by Davey de Groot

De WAC (Woonadviescommissie) geeft gevraagd en ongevraagd advies, uit het oogpunt van de bewoner. Janneke Talman en Paula Voncken zijn respectievelijk voorzitter en secretaris. Janneke legt uit waarom de WAC bestaat: “Wij kijken met gebruikersogen naar een bouwtekening. Architecten kijken vaak alleen naar de kale ruimtes. Wij kijken naar het gebruikersgemak, met de blik van de toekomstige bewoners. Die moeten er tenslotte in gaan wonen.”

 

Een recent voorbeeld is de nieuwe woningen aan de Rooseveltweg. Paula vertelt wat misging: “Daar zit een berging in het appartement, waar onder andere de wasmachine kan staan. Bij sommige appartementen sluit deze aan bij de keuken, en bij de andere appartementen aan de zithoek. Dat is natuurlijk niet handig.”


Het eerste waar de WAC naar kijkt, is de woonomgeving. Komen er bijvoorbeeld ouderen te wonen, dan is het fijn als de supermarkt om de hoek zit. Hetzelfde geldt voor bushaltes. Janneke somt op: “Ook de toegang van het gebouw, of je bijvoorbeeld een kinderwagen kwijt kan, of er met een rollator doorheen kan. Dat maakt het gebouw toekomstbestendig. Dan hoeft niets later nog aangepast te worden. Dat scheelt ook nog eens in de kosten.” En om de bouwtekening te evalueren heb je wel wat kennis nodig. Niet iedereen heeft namelijk een achtergrond in wonen, zoals Paula en Janneke dat hebben. Janneke is namelijk jarenlang wethouder Volkshuisvesting in de Betuwe geweest, en Paula heeft huishoudkunde gestudeerd met specialisatie wonen. Daarom biedt de WAC al zijn vrijwilligers cursussen aan.


Eens in de zes weken kom de commissie bij elkaar om bouwtekeningen te beoordelen. Dat duurt meestal een middag. Janneke: “Als het goed en logisch gebouwd is, dan merk je het niet. Wat mij al snel opviel, is dat het niet altijd even goed gaat. En is dat het geval, dan weten mensen zich ook snel ongemerkt aan te passen. Soms ben je je er niet eens van bewust van dat het onhandig gebouwd is.”


Het onderwerp bouwen en wonen is iets wat iedereen aangaat. Volgens Janneke “heeft iedereen er verstand van: je woont tenslotte zelf.” 

Share Post