Skip Navigation
Post | January 2022 | 2 min read

'Vertrouwen in mijn dromen'

Written by Davey de Groot

Gabriela heeft energie voor tien, zo lijkt het wel. Sinds zij begonnen is als gastvrouw bij Huis van de wijk De Nude is zij nog veel meer gaan doen. Naast gastvrouw runt Gabriela het naaiatelier en geeft Spaans aan de Volksuniversiteit. En ze is nog lang niet klaar.


Gabriela: “In het wijkcentrum heb ik al een naaiatelier opgezet en ben ik gastvrouw. Het is een ontmoetingsplek voor iedereen in Wageningen. Voor mensen die alleen wonen, beperkingen hebben, die het moeilijk hebben, of die net in Nederland zijn of gewoon op zoek zijn naar gezelligheid. Je ziet iedereen voorbijkomen. Dat vind ik zo goed van het wijkcentrum: je kan er iets betekenen voor de mensen om je heen.”


Een aantal jaar geleden kwam Gabriela vanuit Ecuador naar Nederland. Haar Nederlands was toen nog niet zo goed en het was moeilijk om contact te leggen. Thuis zitten was niet haar ding. En als immigrant was het in eerste instantie moeilijk om een baan te vinden. Ze ging op zoek naar vrijwilligerswerk en kwam terecht bij het wijkcentrum in De Nude. Daar begon ze als gastvrouw.


Gabriela legt uit waarom: “Ik kom uit een gezin dat altijd een restaurant heeft gehad. Ik vind ik het heel leuk om in de keuken of bediening te werken. Om koffie en thee te serveren.” Al snel vond ze haar draai en werd haar gevraagd om haar hobby in te zetten. Dat is het maken en repareren van kleding. Gabriela: “We zijn bezig om kleding te recyclen. En om mensen te helpen die helemaal niets weten van naaien. We beginnen vanaf nul. Iedereen mocht zelf kiezen wat ze wilden leren om te maken. Kleren voor hun kinderen, bloesjes, tassen voor de vrouwen, echt van alles.”


Het wijkcentrum is een bron van plezier en inspiratie voor velen. Zo ook voor Gabriela: “Sinds ik daar werk heeft het mij geholpen mensen te leren kennen, te ontmoeten en te zien dat je niet alleen bent. Dat heeft mij echt gemotiveerd om stapje voor stapje vooruit te gaan. Je ziet dat je soms mensen ontmoet die affiniteit hebben met wat jij doet. Zo bouw je op elkaar.”


Er zijn bijvoorbeeld plannen om een eigen bedrijf op te zetten. “Dat soort plannen had ik niet toen ik net in Nederland kwam. Het is belangrijk om met anderen aan de slag te gaan. Samen kun je veel meer dan alleen. Sindsdien heb ik vertrouwen in mijn dromen”, vertelt Gabriela.


Bijna elke dag zijn er activiteiten in het Huis van de wijk de Nude. Cursussen voor koken, salsalessen, voetballen of knutseluurtjes. Je kunt zelf ook je eigen activiteit opzetten, zoals Gabriela. “Geef een beetje van je tijd aan anderen. Dat geeft zo’n positief gevoel”, sluit Gabriela af.

Share Post

Powered by Deed‌mob Tools ·
Translate content to English