Skip Navigation
Post | January 2022 | 2 min read

Voldoening uit de voedselbank

Written by Davey de Groot

In 2017 zocht Gendis naast haar studie omgevingswetenschappen naar vrijwilligerswerk. Het Vrijwilligers Centrum Wageningen introduceerde haar bij de Voedselbank. Gendis werkte daar drie jaar lang als vrijwilliger. Inmiddels is zij weer terug en werkend in Indonesië. Doordat Gendis zo enthousiast werd van het werken bij de voedselbank, raakte zij geïnspireerd om een eigen voedselbank in Bandung op te zetten. Gendis: “Ik zag thuis in Bandung een hoop armoede. Ik wilde heel graag helpen, maar ik wist niet precies hoe. Na een aantal gesprekken met Lous van Vloten-Doting, voormalig coördinator van Voedselbank Neder-Veluwe, zijn we aan de slag gegaan.


Het idee groeide al snel. Na een hoop overleg over het hoe en wat van een voedselbank, ook met mijn man thuis die een achtergrond in de economie heeft, heb ik de moed verzameld om een voedselbank op te zetten. Na een inzamelingsactie met de hulp van de Rotary Wageningen konden we beginnen. Vrienden vertelden me dat het moeilijk zou zijn. We zijn klein begonnen en zo langzaamaan gegroeid.” Intussen helpen Gendis en de vrijwilligers al meer dan vijfhonderd mensen door het geven van tienduizend maaltijden sinds juli 2020. In Indonesië bestond er al een maatschappelijke beweging om voedsel te doneren aan hen die het nodig hebben. Maar dit gebeurde vaak sporadisch en spontaan. Er was dan ook enig argwaan toen Gendis begon.


Nu is dat wel anders. Gendis legt uit: “Veel van onze producten komen direct van de boeren in de omgeving. Ook de lokale bakkerij steunt ons. Zij hebben vaak een overschot en die zij doneren aan de voedselbank. Zij zijn erg trots op hun producten en zouden het zonde vinden als het weggegooid moet worden.” Naast de families die voedselpakketten komen halen, doneert de voedselbank ook aan lokale weeshuizen.


Het voedsel komt onregelmatig. Vaak komt er een hoop in één keer. Gendis: “Dan regel ik met mijn man dat het goed terechtkomt. Aangezien de meeste vrijwilligers vaak fulltime werken naast het vrijwilligerswerk is het wel eens moeilijk dit te regelen. Dat zorgt soms voor stress. Daarom zijn we ook op zoek naar betaalde krachten en hebben we nu stagiaires van de universiteit hier in Bandung.”


De oprichting van de voedselbank geeft Gendis ontzettend veel voldoening: “Het werk geeft mij bezieling. Je geeft zo veel terug aan de gemeenschap. Mijn man en ik zijn gezegend en willen anderen helpen en dit geluk delen. Het gaat niet alleen om status en geld. Anderen helpen geeft veel meer plezier en dat maakt iedereen blij”, vertelt Gendis opgetogen. De voedselbank is nog altijd aan het groeien. Er zijn al plannen om in andere omliggende steden een voedselbank op te zetten. Daarnaast geeft Gendis online workshops aan anderen hoe zij zelf een voedselbank op kunnen zetten. Zo blijkt maar weer dat goede ideeën, hoe klein of hoe groot, universeel zijn.

Share Post

Powered by Deed‌mob Tools ·
Translate content to English