Skip Navigation
Post | March 2023 | 1 min read

Werken bij de Emmaus

Written by Bram van der Ende

“Mag ik naar uw kast kijken? U had gebeld, omdat u de kast kwijt wilt”, vraagt Celie Carmona aan een meneer die de deur open doet. Sinds oktober 2022 werkt Celie als vrijwilliger bij Emmaus. De Emmaus is een winkel die tweedehands spullen verkoopt. Zij hebben twee panden: één aan de Herenstraat en één aan de Vijzelstraat. Celie komt meubels bij mensen thuis ophalen. Het gaat vaak om grotere meubels die mensen niet in hun auto kunnen brengen.


Ze vertelt hoe ze daar is terechtgekomen: “Ik studeerde landbouwwetenschap aan de universiteit. Toen ik in Wageningen kwam wonen, haalde ik wat spullen bij Emmaus. Hergebruik vind ik mooi. Vóór Wageningen woonde ik in het buitenland en mijn ouders kochten ook wel eens tweedehands. Na mijn afstuderen ging ik op zoek naar een baantje. En weer kwam ik bij Emmaus uit.”


Bij de Emmaus werken ongeveer dertig mensen, waarvan zes betaald. Celie: “De sfeer en de mensen zijn prima. Het is fijn samen te werken met mijn collega bijrijder. Ook stimuleert hij mij om Nederlands te spreken. Aan de universiteit sprak ik vooral Engels.”


Celie is tevreden met hoe het bij Emmaus is georganiseerd. “Ieder heeft een duidelijke taak en verantwoordelijkheid. Als ik op dinsdagmorgen begin, starten we met koffie. Daarna stappen we, chauffeur en twee bijrijders, in de bus en rijden we een route. Meestal hebben we zes adressen. We halen meubels op. Als mensen iets in de winkel hebben gekocht, bezorgen we ook tegen een kleine vergoeding. Daarna gaan we naar de container op het afvalbrengstation. We nemen de spullen mee die we kunnen verkopen. Weer terug bij de Emmaus laden we de bus uit en geven alles een geschikte plaats. Na afloop lunchen we samen met de andere medewerkers.“


Celie lijkt wat verrast met de uitnodiging om over haar job te vertellen. Ze doet het erbij. Gewoon. Misschien net zo gewoon als de meubels die overtollig zijn. Toch fijn dat die in andere, dankbare handen terechtkomen.Share Post

Powered by Deed‌mob Tools ·
Translate content to English