Skip Navigation
Post | December 2023 | Verhalen | 2 min read

Op vakantie mis ik het vrijwilligerswerk

Written by Davey de Groot
vrijwilligerswerk zorgboederij ouderen

De Willemshoeve is een boerderij aan de rand van Wageningen, waar ouderen met dementie een zinvolle dagbesteding vinden. De gasten kunnen genieten van de natuur, de dieren, de tuin en de gezelligheid. De zorgboerderij draait grotendeels op vrijwilligers, die samen met de vaste medewerkers zorgen voor een warme sfeer. Ina Burger en Astrid Noordhuis zijn al jaren vrijwilligers bij de Willemshoeve. Ina zelfs al sinds de oprichting van de zorgboerderij, in 2006.


Ina en Astrid werken allebei in de ochtendploeg en doen verschillende taken, zoals koffiezetten, gasten ophalen, spelletjes doen, bloemen plukken, wandelen en lunchen met de gasten. Ze hebben veel contact met de gasten en proberen hen te activeren en te stimuleren. "Je krijgt er zelf ook veel voor terug", zegt Ina. "Gewoon door het lachen van de mensen of een leuke opmerking. Ze kennen je natuurlijk op een gegeven moment best wel goed."


Astrid en Ina hebben ook een goede band met elkaar en met de andere vrijwilligers. Ze weten wat ze aan elkaar hebben en vullen elkaar aan. "Je hoeft soms maar een half woord te zeggen en dan werkt het", zegt Astrid. "Het is ook een mooie plek om te werken. Als ik vakantie heb, wat ik eigenlijk nooit neem”, zegt Astrid lachend, “dan mis ik de Willemshoeve zelfs."


Ze zien ook veranderingen in de loop der jaren. De gasten zijn nu vaak verder gevorderd in hun dementie. "Het is nu vaak zo dat het best lang duurt voordat mensen een indicatie krijgen", zegt Ina. Ze zouden graag meer mensen willen enthousiasmeren om vrijwilliger te worden bij de Willemshoeve. Ze zeggen dat het belangrijk is om een keer te komen kijken en mee te lopen om te ervaren hoe leuk het werk is. Er zijn veel mogelijkheden om een dagdeel of een hele dag te werken en er is altijd behoefte aan extra handen. Astrid: "Stap die drempel over. Loop een keertje mee om te kijken of het wat is. Die mogelijkheid is er altijd."

Heb je belangstelling om te werken bij de Willemshoeve? Ga dan meteen naar de website van het Vrijwilligers Centrum Wageningen: www.vcwageningen.nl.

Share Post
Related Posts
vrijwilligerswerk maatje Humanitas

Alleen, maar niet eenzaam

| Verhalen
Soms is een steuntje nodig.

“Eenzaamheid staat voor een groot probleem, maar het zijn vaak kleine, heel ...
See more
AED vrijwilliger

AED Wageningen redt levens

| Verhalen
Sander Voogsgeerd is de drijvende kracht achter AED Wageningen. Een stichting die zich bezighoudt met het ...
See more
vrijwilliger Vluchtelingenwerk Nederland

Over asielzoekers | de eerste stappen naar een veiligere toekomst

| Verhalen
Wat verstopt op het terrein van het AZC Bosrandweg staat achteraan een klein gebouw. Daar werkt Lenie Massink ...
See more