Skip Navigation
Post | July 2024 | Verhalen | 2 min read

Altijd feest bij de Speelgoedbank

Written by Bram van den Ende
speelgoedbank wageningen vrijwilliger

Kinderen kiezen zelf wat ze leuk vinden


Elk kwartaal kiezen honderden kinderen uit Wageningen en omgeving voor zichzelf speelgoed uit. Ingrid Glezer, vrijwilliger van de Speelgoedbank vertelt van de hoed en de rand. Ingrid: “Kinderen moeten zich kunnen ontwikkelen. Speelgoed is daarbij erg belangrijk. Als er geen geld is in een gezin moet er een andere weg zijn om aan speelgoed te komen. De Speelgoedbank voorziet daarin. Het is dankbaar werk. Ik herinner me dat kleine meisje nog goed. Ze zat maar te staren naar een enorm poppenhuis. Het was duidelijk haar droomhuis. Na onze aanmoediging bedacht ze samen met de ouders waar het in haar kamertje kon staan. Voor de blijdschap van het meisje en haar toekomstige speelplezier, ja daar doe je het voor.”


De Speelgoedbank zou niet bestaan zonder vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat alles overzichtelijk is uitgestald en helpen bij het uitzoeken. Kinderen tot veertien jaar kunnen zo hun keuze gemakkelijker maken. De ruimte is schoon en netjes evenals het speelgoed. Buiten de vakantieperiode zijn ze twee keer op een zaterdag en één keer op een woensdagavond open.


Er komt heel wat bij kijken om de Speelgoedbank te laten draaien. Over de instroom van speelgoed zegt Ingrid: “Gelukkig zijn er mensen die overtollig, maar gaaf speelgoed kunnen missen. En er is een Stichting ‘Jarige Job’, die een pakket aflevert voor elk jarig, ingeschreven kind. Ook is er een online speelgoedwinkel die ons van nieuw speelgoed voorziet. Voor inschrijving bij de Speelgoedbank vragen wij om een verwijzing. Die drempel is in de praktijk laag omdat iedere erkende hulpverlener kan verwijzen. Zo maken wij, via organisaties als de Voedselbank of Vluchtelingenwerk, ongeveer 600 kinderen per jaar blij. En er is speelgoed naar de Oekraïense kinderen gegaan.” Dat het om veel speelgoed gaat, wordt duidelijk bij de rondleiding in het gebouw aan de Industrieweg.


De groep van ruim twintig vrijwilligers kan zeker versterking gebruiken. De sfeer is gezellig en de bezetting wordt aangepast in drukke perioden. Zo moesten bezoekers in december vooraf hun bezoek aankondigen om iedereen goed te kunnen helpen. Ook toen werd het voor allen een feest.


Geïnteresseerd? Kijk voor meer informatie op www.vcwageningen.nl

Share Post

Powered by Deed‌mob Tools ·
Translate content to English