De bijzondere band tussen zwemvrijwilligers en deelnemers
“Een stralende lach van een deelnemer en de onderlinge grapjes geven zoveel geluk en voldoening”, vertelt Micky. Hij is net als Ans zwemvrijwilliger bij sportvereniging WAAG. Dit is een vereniging voor sport en recreatie voor mensen met een beperking die in Wageningen en omgeving wonen. Op dinsdagavond, woensdagavond en zaterdagochtend zwemmen zij in Zwembad de Bongerd.
Ans is een zeer ervaren zwembegeleider. Zij beleeft al meer dan 42 jaar ontzettend veel plezier als zwembegeleider. Tijdens haar werkende leven was Ans zweminstructrice en die ervaring komt haar goed van pas. Micky loopt sinds november 2015 mee. Hij kwam een keer langs bij Ans voor het maken van een foto. Hij proefde de sfeer en was gelijk verkocht. Micky: “Ik had zoiets van het is hier eigenlijk best ontspannen en een heel gezellig, dus dat wil ik ook wel doen. Ik heb mij toen kort daarop opgegeven.”
Ans vertelt: ”De mogelijkheid om samen met een zwembegeleider te zwemmen geeft mensen met een beperking ontzettend veel plezier. In het water vallen alle drukpunten weg en kunnen de deelnemers vrij bewegen. Het is een hele fijne groep. Letterlijk en figuurlijk alsof je in een warm bad ondergedompeld wordt. Zwemmen bij sportvereniging WAAG voelt als een klein feestje in het water. Zelfs na zoveel jaar beleef ik nog elke woensdagavond veel plezier en voldoening aan het zwemmen met de deelnemers. Het heeft echt mijn leven verrijkt. Ik zie en hoor dat de deelnemers genieten in het water en compleet ontspannen. Hierdoor ontspan ik zelf ook helemaal en dat maakt mijn dag helemaal goed.” Het plezier in zwemmen geldt voor zowel de deelnemers, als de vrijwilligers. De zwembegeleiders en de deelnemers delen lief en leed en de groep is daardoor zeer hecht. De groepsleden houden rekening met elkaar en de sfeer is daardoor gemoedelijk en warm. Dat mocht Micky aan den lijve ondervinden toen hij na een korte onderbreking weer terug was op de woensdagavond. Hij werd door een deelnemer in de armen gesloten. Deze had hem enorm gemist.
De zwemsessies duren 75 minuten en vinden plaats in een verwarmd bad van 32 graden en 1,40 meter diep. Als zwemvrijwilliger vraagt het wat meer tijd dan deze 75 minuten. Tijdens de sessies zijn er altijd twee vrijwilligers aanwezig, die het water ingaan, in geval van nood. Zij houden buiten het water toezicht op de hele groep. Dit om de veiligheid te garanderen van de deelnemers. Voor toezicht houden in het zwembad is het nodig dat je een EHBO-diploma hebt. Als zwembegeleider is dit niet nodig. Om zwembegeleider te worden van mensen met een beperking, is het belangrijk dat je gemotiveerd bent en het commitment wilt aangaan. Enthousiast zijn en het gezellig vinden om in een groep met mensen samen te zwemmen en te helpen en er een leuke activiteit van te maken.
Zin om zwembegeleider te worden bij WAAG? Klik op de link hieronder.